Wat is psychomotorische therapie (PMT)?
Psychomotorische therapie is een vorm van therapie waarbij beweging centraal staat. Wij zien het lichaam als een geheel. Lichaam en geest werken hand in hand met elkaar. Veel psychische gevoelens kunnen zich dan ook lichamelijk uiten. Dit komt terug in je beweging: je houding, lichaamstaal en ademhaling kunnen allemaal veranderen. Andersom kan het ook: als je veel last hebt van je lichaam kan dat ook je stemming beïnvloeden. Met psychomotorische therapie leer je gedachtes en gewoontes herkennen en kun je onderzoeken of iets anders beter bij je past. De laatste stap is dat je dingen anders kunt gaan doen in je dagelijks leven.
Leer signalen van je lichaam herkennen
We leven in een steeds drukkere wereld. We proberen vaak veel balletjes tegelijkertijd in de lucht te houden. Je wilt tijd en aandacht besteden aan je werk, je kinderen, je partner, je vrienden. Daarbij kun je wel eens vergeten om ook aandacht te hebben voor jezelf. Je lichaam slaat op den duur alarm, waardoor je last kun krijgen van verschillende klachten. Je lichaam probeert je te vertellen dat er iets aan de hand is. Dit hoeven trouwens niet altijd fysieke problemen te zijn. Ook psychische problemen kunnen leiden tot fysieke klachten. Stress- en angstklachten kunnen bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid, pijnklachten en problemen met je ademhaling. Toch leg je de signalen snel naast je neer.
Herkennen en oefenen met PMT
Met psychomotorische therapie ga je aan de slag om klachten te verlichten door ze ook fysiek aan te pakken. Psychomotorische therapie geeft je inzicht in jouw denken, voelen en handelen. Dit doen wij aan de hand van oefeningen. Hoe voel je jezelf als iets niet lukt? Hoe reageer je op een oneerlijk spel? Wat heb jij nodig om in iedere situatie tot je recht te komen en je jezelf te voelen? Je leert met PMT om de signalen van je lichaam te herkennen en hier anders mee om te gaan. Je leert dus te voelen en te luisteren naar jezelf. Je komt zo meer in contact met je eigen lichaam. Dit kan jou helpen om met een andere blik in je leven te staan en kan de eerste stap zijn naar herstel. Neem daarom contact met ons op!
Redeneren en denken
Het klinkt misschien allemaal reuze logisch, dat hele voelen, maar dat valt nogal tegen. Zeker hier in het westen, waar we alles wegredeneren. Denken is bij de meesten van ons veel belangrijker geworden dan voelen. Volgens de haptonomie kun je je lichaam zien als een drager van gevoelens. Alles wat je hebt meegemaakt en wat jou heeft geraakt, is terug te vinden in je lijf. In fysieke blokkades bijvoorbeeld. Of in het niet goed durven laten zien van je emoties.
In contact met je lijf en met je gevoel
Psychomotorische therapie brengt je (weer) in contact met je lichaam en met je gevoel. En het helpt je te openen in het contact met anderen. Het leert je blokkades op te sporen én te voelen waar die nou eigenlijk vandaan komen. Als je dat eenmaal weet, of beter gezegd: voelt, dan kun je aan de slag gaan met het opheffen van die blokkades.
Maak een afspraak
Wil je kijken of psychomotrische therapie bij jouw past dan kun je bij ons terecht. Bel of mail voor een afspraak.