Wat doet een psychomotorisch therapeut?

Het is belangrijk dat je psychomotorische therapie (PMT) volgt bij een therapeut die past bij jou. Daarom vertellen we op deze pagina over onze werkwijze.

Positieve gezondheid

Bij PMT praktijk Schoneveld in Amersfoort werken wij vanuit het idee van positieve gezondheid. Jij bent meer dan de klacht waarvoor je bij ons komt: jij hebt ook kracht! Er zijn heel veel dingen die je al wél kunt. In de behandeling staat jouw wens centraal. Wat wil je bereiken? Waar wil je naartoe? Hierbij benaderen we het lichaam als een geheel. Voor een specifieke klacht is vaak ook niet één oorzaak aan te wijzen. Daarom gaan we in de behandeling je kracht benutten om je gezondheid te verbeteren.

Wat jij nodig hebt

Wij gaan samen op zoek naar datgene wat jij nodig hebt. Dit doen we bij PMT niet alleen door te praten, maar vooral door oefeningen te doen en samen met jou te analyseren wat er gebeurt. Zo leer je gewoontes herkennen en lichamelijke reacties in te zien. Dit inzicht kan de eerste stap zijn naar verandering. Een groot voordeel van deze aanpak is dat je ook direct nieuwe positieve ervaringen opdoet. Je hulpvraag kan door nieuwe inzichten ook veranderen. Daarom is het eigenlijk een ontdekkingstocht die we samen aangaan. Het is hiervoor belangrijk dat je jezelf op je gemak voelt bij de therapeut en dat er vertrouwen is. Jouw therapie is jouw proces.

Een veilige omgeving

Tijdens de sessies sta jij volledig centraal. Wij zijn er helemaal voor jou. Je kunt alles vertellen en kunt altijd eerlijk reageren op wat er gebeurt. Wij zorgen ervoor dat je de oefeningen kunt doen in een veilige omgeving zodat je durft te uiten wat je denkt en voelt. Goed om te weten: we hebben een beroepsgeheim.

Bewegen

Wat psychomotorische therapie zo uniek maakt, is dat je tot de inzichten komt vanuit je eigen ervaringen. Door middel van praktische oefeningen merk je welke reactie je hebt op bepaalde situaties. Samen met de therapeut kijk je hoe je anders met deze situaties om kunt gaan, als dat wenselijk is. Het kan ook heel goed zijn dat je ontdekt dat je iets al prima kunt! Het klinkt misschien intensief, dat de therapie vooral bestaat uit beweging. Je hoeft zeker geen sporter te zijn voor psychomotorische therapie. Je kunt ook leren door spelvormen. De oefeningen en opdrachten verschillen per persoon, omdat iedereen natuurlijk anders is. Je bent ook van harte welkom als je beter wilt leren ontspannen.

Meer informatie

Of psychomotorische therapie geschikt is voor jou, weet je na ongeveer 3 sessies. Spreekt deze manier van werken jou aan? Neem dan contact op voor meer informatie of voor een afspraak.